Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Антонио Гутереш, Високи комесар УН за избегла лица долази у Србију

Високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш у склопу прве посете региону долази ове недеље у Београд, где ће са највишим државним званичницима разговарати о положају и проблемима избеглица у Србији и региону. Гутереш ће се у четвртак састати са председником Србије Борисом Тадићем, министром спољних послова Вуком Јеремићем, потпредседником Владе Јованом Кркобабићем и комесаром за избеглице Владимиром Цуцићем.

 

Како је речено у канцеларији УНХЦР-а у Београду, планирана је посета колективном центру у Крњачи у коме су смештене избеглице и интерно расељена лица. Такође су планирани састанци са амбасадорима земаља донатора и Владом Дивцем, највећим појединачним донатором у Србији.

 

Високи комесар УН са српским званичницима разговараће, како се наводи, о напорима за решавање дуготрајне избегличке кризе у Србији и региону, што је део глобалне иницијативе за решавање избегличког проблема, покренуте у децембру 2008 године. Некадашњи португалски премијер Антонио Гутереш налази се на челу УНХЦР-а од 2005. године, с мандатом који траје пет година. У Београд долази у среду увече, после посета Хрватској и БиХ.

 

Високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш

 

Кратка биографија Антониа Гутереша

 

Антонио Гутереш је ступио на дужност високог комесара Уједињених нација за избеглице 15. јуна 2005. године, после Холанђанина Руда Луберса који је обављао дужност високог комесара УН за избеглице од 2001 – 2005. године. Бившег премијера Португала, Антониа Гутереша на то место поставила је Генерална скупштина Уједињених нација са мандатом од пет година.

 

Антонио Гутереш је 10. високи комесар Уједињених нација за избеглице . Високи комесар је на челу једне од водећих хуманитарних агенција са преко 6.000 запослених који раде у 115 земаља, пружајући заштиту и помоћ за преко 19 милиона избеглица и других угрожених група о којима брине УНХЦР.

 

Пре ступања на дужност високог комесара  УН за избеглице , Антонио Гутереш је 20 година обављао разне послове у влади и државној администрацији Португалије. Био је председник владе Португалије од 1996. до 2002. године када је предводио представнике међународне заједнице у мировном процесу на Источном Тимору. Као Председник Европског Савета почетком 2000-тих Гутереш је ко-председавао првом састанку на врху Европске Уније и Афричких земаља када је усвојена такозвана Лисабонска повеља. Антонио Гутереш је такође оснивач Португалског савета за избеглице 1991. године који је чинио део Државног савета Португалије од 1991. до 2002. године. Од 1981. до 1983. године Антонио Гутереш је био члан Парламентарне скупштине Савета Европе када је био и председавајући Комитета за демографију, миграцију и избеглице. Антонио Гутереш је био активан у Социјалистичкој интернационали обављајући дужност потпредседника ове организације од 1992. до 1999. године када је постао њен председник и обављао ту дужност до јуна 2005. Антонио Гутереш рођен је 30. априла 1949. године у Лисабону, дипломирао је на Instituto Superior Tecnico где је и ванредни (гостујући) професор. Ожењен је и има двоје деце.

 

Досадашњи високи комесари УН за избеглице:

 

децембар 1950 - јул 1956.

Г.Ј. ван Хејвен 

Холандија

децембар 1956 - децембар 1960.    

Август Р. Линт

Швајцарска

децембар 1960 - децембар 1965.

Феликс Шнајдер

Швајцарскa

децембар 1965 - децембар 1977.

принц Садрудин Ага Кан    

Иран

јануар 1978 - децембар 1985.

Пол Хартлинг

Данска

јануар 1986 - новембар 1989.

Жан-Пјер Хоке

Швајцарска

јануар 1990 - новембар 1990.

Торвалд Столтенберг

Норвешка

фебруар 1991 - децембар 2000.

Садако Огата

Јапан

јануар 2001 - 24 фебруар 2005

Руд Луберс

Холандија

јун 2005 -

Антонио Гутереш

Португал

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.