Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Уручени уговори 61 општини/граду у Србији, где ће бити обезбеђено више од 2.000 трајних стамбених решења за избеглице

У Српском народном позоришту у Новом Саду данас су уручени уговори представницима 61 општине/града, где ће се у оквиру другог, четвртог и петог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП) градити станови, делити пакети грађевинског материјала и обезбеђивати стамбена решења за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава. Реч је о више од 2.000 трајних и одрживих стамбених решења, укупне вредности 47,5 милиона евра.

Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, министар спољних послова, први потпредседник Владе и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије. Уручивању су присуствовали и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Мајкл Д. Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мехмет Кемал Бозај, амбасадор Републике Турске, Стефан Селен, заменик директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе, Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва УНХЦР за Србију, Мајкл Ујехара, вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС у Србији, Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом Истраживање и развој д.о.о. Београд, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и остали представници дипломатског кора и међународних организација.

Министар Ивица Дачић рекао је овом приликом да Регионални стамбени програм четири земље има огромну улогу и циљ да оконча вишегодишње расељење у региону.

- РСП је резултат поновног покретања Сарајевског процеса и јачања климе поверења и сарадње у региону. Свако додељено стамбено решење приближава нас коначном циљу и затварању избегличког поглавља. Наставићемо да радимо на томе да избеглицама обезбедимо несметан приступ правима и достојанствене услове живота – истакао је министар Ивица Дачић.

Комесар Владимир Цуцић је нагласио да Комесаријат за избеглице и миграције, заједно са локалним самоуправама, Јединицом за управљање пројектом и техничком помоћи, тренутно ради на обезбеђивању 1.492  стамбена решења финансираних из донаторског фонда РСП-а

-Пред нама је задатак да у наредних годину до две уселимо 2.083 породице и оправдамо поверење свих оних који су нас несебично подржавали од самог почетка процеса регионалне сарадње. Хвала и овде присутним донаторима који су нам помогли да барем у једном делу свог наума и успемо – рекао је комесар Цуцић.

Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, истакао је да се данашњим догађајем обележава важан корак у реализацији Регионалног Стамбеног Програма.

- Веома ми је драго што се напредује у спровођењу пројеката и што ћемо ускоро имати веома конкретне резултате у виду 2.000 нових стамбених решења за људе који на то чекају више од 20 година. ЕУ ће наставити да буде главни партнер и донатор Србије и других земаља Западног Балкана у решавању проблема избеглих и расељених људи - рекао је Давенпорт.

Мајкл Д. Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава, рекао је да је Влада САД-а до сада издвојила 20 милиона долара и изразио наду да ће, уколико се настави успешна имплементација, та помоћ бити настављена.

- Надам се да ће овим Програмом све најугроженије избегличке породице бити збринуте и да ћемо тако моћи да ставимо тачку на вишегодишње расељење људи – рекао је Кирби.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

 

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.